Incihaku

LAWSONIA INERMIS

henna, luonnon henna, hennapensas

eng. Henna

Hennakasvin lehtiä on käytetty hiuksien värjäämiseen jo tuhansien vuosien ajan: välimeren rannikolla, lähi-idässä, Pakistanissa ja Intiassa. [1]

Nykypäivänä hennaa kasvatetaan laajalti etenkin Intian, Pakistanin ja Marokon alueella ihon ja hiuksien värjäämiseen. Luonnonkosmetiikan arvostaminen ja tavanomaisiin hiusväreihin liittyvät allergiat ovat lisänneet hennan suosiota. On vaikea löytää kasvihiusväriä, jossa ei olisi hennaa.

Hennakasvin lehdet sisältävät Lawsonea, joka on hennan sisältämä värimolekyyli. Henna sisältää Lawsonea luonnostaan pari prosenttia. [2] Lawsonea voidaan valmistaa myös synteettisesti.

Markkinoilla myytävät hennajauheet ovat kuivattuja, murskattuja ja hienoksi sihdattuja hennapensaan lehtiä. Jauhe sekoitetaan veteen, levitetään hiuksiin ja annetaan vaikuttaa 1-3 tuntia. Lopuksi se huuhdellaan pois. Tuloksena on upea oranssinpunainen väri. Lopputulos tosin riippuu hiusten lähtötilanteesta - henna ei vaalenna tummia hiuksia. Vaaleissa hiuksissa lopputulos on hehkuva oranssi, mutta esim. tummissa tai mustissa hiuksissa näkyy ainoastaan hennan punainen hohde. Henna hoitaa hiuksia ja tekee niistä siloisemmat.

Henna tarttuu ainoastaan hiuksen pintaan, toisinkuin hapetehiusvärit, jotka menevät hiuksen sisälle. Henna tarttuu hiuksiin jokseenkin pysyvästi, eikä lähde vaalennusaineella.

Pahamaineisilla mustilla hennatatuoinneilla ei ole paljoakaan tekemistä aidon hennan kanssa. Niiden vaikuttava aine on PPD tai jokin vielä harmillisempi aine, joita ei saisi käyttää iholla lainkaan. Useimmat allergisoituvat jo yhdestä mustasta hennatatuoinnista ja seuraava tavanomainen hiusvärjäys voi aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion. Hapetehiusväreissä on PPD:tä.

Joskus mustaa henna käytetään hiustenvärjäyksessä synonyymina myös Indigolle. Indigo on täysin turvallinen kasviväri, kuten hennakin. Sinisenvihreää indigoa ja hennaa sekoittamalla voidaan saada hiuksiin lähes musta sävy.

Neutraali henna puolestaan tarkoittaa yleensä Cassiaa, neutraalinväristä kasvijauhetta, jota voidaan käyttää hiusten hoitamiseen.

Henna on aina punaista, eikä siis ole olemassa mustaa tai neutraalinväristä aitoa hennaa.

Lähteet:

1. Cartwright-Jones, C. 2006. Areas of Henna Use. Kuva. Viitattu 18.4.2012. http://www.hennapage.com/henna/encyclopedia/geography/6000to50BCE.jpg
2. Cartwright-Jones, C. 2006. Henna for Hair “How-To” Henna. TapDancing Lizard LLC: Stow, Ohio, Usa. Luettu 18.4.2012. http://www.hennaforhair.com/freebooks/hennaforhair.pdf

Kuva: J.M.Garg. Lisenssi: GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) tai CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]. Via: Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lawsonia_inermis_(Mehndi)_in_Hyderabad,_AP_W_IMG_0528.jpg).

Lisätty: 23.02.2012 / Päivitetty: 21.04.2012