Incihaku

GANODERMA LUCIDUM

lakkakääpä

eng. Lingzhi Mushroom, Reishi Mushroom, Red Reishi, Lacquered Bracket lingzhi

Lakkakääpä on punertava, puun kyljessä kasvava kääpäsieni. Sitä tavataan luonnostaan lähes kaikissa maanosissa mm. Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Alalajikkeita on useita ja ne kasvavat sekä trooppisissa että viileämmissä metsissä. Lakkakääpää tavataan jonkin verran myös Suomessa.

Lakkakääpä on eräs vanhimpia lääkintätarkoituksiin käytettyjä sieniä. Se on erittäin arvostettu kiinalaisessa lääketieteessä, missä sitä on hyödynnetty noin parin tuhannen vuoden ajan.

Kiinalaisessa lääketieteessä lakkakääpää pidetään yhtenä ylivoimaisimmista rohdoista, sillä sen vaikutukset terveyteen ovat erinomaiset, mutta sillä ei ole tavattu juuri lainkaan sivuvaikutuksia. Siksi sitä voidaan käyttää turvallisesti suuriakin annoksia, pitkiä aikoja.

Lakkakääpä edistää terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa. Sitä voidaan käyttää monien sairauksien hoidon tukena, mutta myös ylläpitämään terveyttä. Lakkakääpää ei yleensä käytetä sellaisenaan, vaan siitä valmistetaan esim. uutetta tai teetä. Lisäravinnemarkkinoilla lakkakääpää myydään esim. jauheena, nesteuutteena ja kapseleina.

Lakkakääpä sisältää runsaasti mm. eräitä triterpeeneihin kuuluvia happoja (ganoderic acids), polysakkarideja, kumariinia (coumarin), betaglukaania, mannitolia ja alkaloideja.

-Wikipedia 2011, reishi.com 2011

Lisätty: 23.02.2012 / Päivitetty: 21.04.2012