Incihaku

Mikä ihmeen INCI?

INCI on lyhenne sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient. INCI tarkoittaa nimikkeistöä ja merkintätapaa, jolla kosmetiikan ainesosat merkitään pakkauksiin.

INCI-nimikkeistö on kansainvälinen (Euroopan) kosmeettisten ainesosien nimistö. Sen on kehittänyt kosmetiikkajärjestö COLIPA (The European Cosmetics Association), joka tunnetaan nykyään nimellä Cosmetics Europe - The Personal Care Association. [1]

Kemiallisia nimiä, englantia, latinaa...

INCI-nimet ovat enimmäkseen aineiden kemiallisia tai englanninkielisiä nimiä. Poikkeuksena ovat mm. kasviperäiset ainesosat (uutteet, öljyt jne), jotka merkitään ainesosalistaan latinankielisellä nimellä. Myös vesi (Aqua) ja jotkin eläimistä tai luonnosta peräisin ainesosat olevat merkitään latinaksi.

Esim. Kaura on latinaksi AVENA SATIVA. Sen perässä mainitaan yleensä englanniksi mistä kauran osasta on kyse; kaurauute merkitään nimellä Avena Sativa Extract.

INCI-nimikkeistö ei ole varsinaisesti käytössä USA:ssa, mutta käytännössä, koska tuotteita yleensä myydään sekä USA:n, Euroopan että muiden maanosien markkinoilla, ovat ainesosalistat ja pakkausmerkinnät useimmiten myös EU:n lainsäädäntöä noudattavat.

USA:n markkinoilla kasviperäisten aineiden nimi täytyy merkitä ainesosalistaan englanniksi: kaurauute merkittään sanoilla Oat Extract. Kosmetiikkamarkkinoilla on yleistynyt merkintätapa, joka täyttää yhtäaikaa sekä USA:n että EU:n vaatimukset: kaurauute merkitään Avena Sativa (Oat) Extract. Näin sama ainesosalista sopii useille markkina-alueille yhtäaikaa.

Ainesosaluettelo suomeksi?

Lainsäädännössä on esitetty tarkat minimivaatimukset siitä, mitä merkintöjä kosmetiikkapakkauksesta tulee löytyä. [2]

Jotkin kosmetiikkavalmistajat esittävät tuotteen pakkauksessa suomenkielisen ainesosaluettelon. Se voi olla kuluttajalle helppolukuisempi kuin vieraskielinen INCI-luettelo, mutta ainesosien täsmällinen tunnistaminen voi vaarantua. Suomenkielinen ainesosaluettelo ei saa olla tuotteen ainoa ainesosaluettelo, sillä se ei ole INCI-nimikkeistön mukainen.

Lähteet:

1. Cosmetics Europe. 2012. About Cosmetics Europe. Luettu 17.4.2012. http://www.cosmeticseurope.eu/about-cosmetics-europe.html
2. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. 2012. Tuotteiden merkinnät. Päivitetty 16.2.2012. Luettu 17.4.2012. http://tukes.fi/fi/Kuluttajille/Tuotteiden-merkinnat/

Julkaistu 17.4.2012. Artikkelia päivitetty 17.4.2012.